Strip
Nederlands

Maus : vertelling van een overlevende

Art Spiegelman (auteur)
+1
Maus : vertelling van een overlevende
×
Maus : vertelling van een overlevende Maus : vertelling van een overlevende

Maus : vertelling van een overlevende

Ballonstrip over de vervolging en het lijden van de Poolse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bevat
Titel
Maus : vertelling van een overlevende
Auteur
Art Spiegelman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Maus : a survivor's tale
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Oog & Blik, 2012
295 p. : ill., zw/w.
ISBN
9789054923503 (paperback)

Besprekingen

In deze biografische strip vertelt Art Spiegelman, winnaar van de Pulitzerprijs, het verhaal van zijn Joodse vader en moeder. Deze krijgen het in het door nazi-Duitsland bezette Polen heel moeilijk. De verschillende groeperingen zijn getekend als dieren, zo zijn nazi's katten en Joden muizen. Dit maakt het verhaal heel toegankelijk. Wat ook heel bijzonder is aan deze strip, is dat ook de totstandkoming deel uitmaakt van het verhaal. Spiegelman gaat keer op keer op bezoek bij zijn vader, die in Amerika woont, en ondervraagt hem over de jaren tijdens de oorlog, het ontsnappen aan deportatie, het overleven in de kampen, maar ook de tijd na de bevrijding en op welke manier hij zijn vrouw terugvond. Hierdoor zie je ook de band tussen vader en zoon, en de karaktertrekken die Spiegelman sr. aan de Shoah heeft overgehouden. Dit zeer fraai in zwart-wit getekende en verzorgd uitgegeven boek is een stripklassieker. Zowel voor stripliefhebbers als historici een belangrijk boek. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Art Spiegelman

CC BY 2.0 - Foto van/door Chris Anthony Diaz

Art Spiegelman (Stockholm, 15 februari 1948) is een Amerikaans auteur van graphic novels en uitgever van het avant garde stripblad RAW.

Spiegelman was onder de indruk van Master and Race, de striproman van scenarist Al Feldstein en tekenaar Bernie Krigstein die in 1955 bij was EC Comics verscheen. In 1986 verscheen van zijn hand Maus I: My father bleeds history, waarin hij vertelt hoe zijn Joodse ouders de Holocaust overleven. Spiegelman doet dit door middel van een allegorie, waarin de vervolgers als katten (in menselijke gedaante) weergegeven worden en de vervolgden als muizen. Vandaar ook de titel Maus. In 1991 verscheen het vervolg: Maus II: And here my troubles began. Een jaar later ontving Spiegelman voor het gehele werk een speciale Pulitzerprijs.

In 2011 kreeg Spiegelman de Grand Prix de la ville d'Angoulême op het Internationaal stripfestival van Angoulême.

Lees verder op Wikipedia