Afscheidskleuren : verhalen
Afscheidskleuren : verhalen
Besprekingen
Oude mannen met een slecht geweten
Bernhard Schlink legt de zielenroerselen van oude, witte mannen bloot.
Ooit begon Bernhard Schlink krimi's te schrijven als ontspanning naast zijn carrière als jurist. De misdaadverhalen evolueerden naar romans over de menselijke drijfveren en hartstochten, waarin personages voor morele dilemma's komen te staan. Dat was het geval in De voorlezer, een verhaal over de liefde tussen een schooljongen en een voormalige concentratiekampbewaakster, waarmee de Duitser midden jaren 90 doorbrak. De vertrouwde elementen zijn opnieuw aanwezig in zijn derde verhalenbundel, Afscheidskleuren.
In negen verhalen biedt Schlink inkijk in de wereld van zijn generatiegenoten, de boomers die door jongere generaties op de korrel genomen worden. In Afscheidskleuren zijn ze informaticus, musicoloog of schrijver. Ooit vormden ze de gouden generatie van het naoorlogse Duitsland. Ondertussen zijn het bezadigde burgers. Ze kunnen zich, aldus de verteller in het openingsverhaal, op hun oude dag permitteren wat de oude dag aangenaam maakt. En dus wordt er in Afscheids…Lees verder
Vrouwen snappen het beter
In zijn verhalenbundel Afscheidskleuren heeft verteller Bernhard Schlink ( 77 ) maar heel weinig nodig om een situatie, gemoedstoestand of karakter te tekenen.
Soms komt de dood een vriendschap ten goede. Dat ondervindt de verteller van 'Kunstmatige intelligentie', het openingsverhaal van de mooie bundel Afscheidskleuren (Abschiedsfarben) van Bernhard Schlink, de Duitse schrijver die hier vooral bekend werd door zijn internationaal bekroonde en verfilmde roman De voorlezer.
Na het overlijden van zijn goede vriend en oud-collega Andreas wil de verteller geen afscheid van hem nemen. Hij blijft in gesprek met hem en dat gaat een stuk prettiger dan toen Andreas nog leefde, want nu hoeft hij 'geen verrassing, geen ontdekking, geen onthulling meer te vrezen'. Maar dan dreigt Andreas' dochter Lena roet in het eten te gooien. Ze heeft een onderzoeksproject op poten gezet dat weleens aan het licht zou kunnen brengen dat hij haar vader heeft aangegeven bij de politie toen deze de DDR wilde ontvluchten. Dat was eigenbelang, want hij had Andreas, die beter in zijn vak was dan hij, nodig als naaste collega om glansrijk carrière te kunnen…Lees verder
Troebele broederliefde
Mag je je plusdochter, al is het via artificiële weg, bezwangeren om haar kinderwens te vervullen en moet je iemand vergeven op zijn doodsbed? Morele dilemma’s te over in de nieuwe verhalenbundel van Bernhard Schlink.
Mag je een vriend verraden om de vriendschap te redden? Met die paradox worstelt een oude wiskundige. Ooit had hij in Andreas een bloedbroeder gevonden, een vriend en gewaardeerde collega met wie hij in de DDR het onderzoek naar artificiële intelligentie en cybernetica naar hogere sferen stuwde. Hun baanbrekende werk leverde hen roem en lintjes op maar Andreas broedde stiekem op een ontsnappingsplan: achter de stenen en het prikkeldraad van die vermaledijde Muur lonkte de vrijheid. Maar een anonieme brief naar de Stasi verijdelde de verteller dat plan en Andreas mocht vier jaar brommen. Jaren later probeert Andreas’ dochter Lena de wrange geschiedenis te reconstrueren en tot wanhoop van de verteller wil ze de Stasi-dossiers opvragen. Wie heeft destijds haar vader verklikt?
Zo zet het openingsverhaal Kunstmatige intelligentie meteen de toon in Afscheidskleuren , de nieuwe verhalenbundel van de Duitse grootmeester Bernhard Schlink. Grandioos opgebouwd en gedrenkt in…Lees verder