Strip
Nederlands

Over het ontstaan van de soorten

Charles Darwin (naar het werk van), Nele Noppe (vertaler), Variety Art Works (illustrator)
'A classic is something that everybody wants to have read and nobody wants to read.' - Marc Twain

De mens is niet gemaakt door God: tot die verrassende conclusie kwam bioloog Charles Darwin na een reis rond de wereld waarin hij het unieke ecosysteem van de Galapagoseilanden bestudeerde. Zeggen dat Darwin daarmee het wereldbeeld van de mensheid op zijn grondvesten deed daveren, is een un
Onderwerp
Evolutieleer
Titel
Over het ontstaan van de soorten
Naar het werk van
Charles Darwin
Vertaler
Nele Noppe
Illustrator
Variety Art Works
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Manga De Dokuha: Shu No Kigen
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2011
191 p. : ill., zw/w.
ISBN
9789491297083 (hardback)

Besprekingen

Een biografie over Charles Darwin in stripvorm, maar dan in de vorm van een gewoon boek met bijna 200 pagina's. Normaal boekformaat met zwart-wittekeningen in manga-stijl met ballonteksten. De feiten zijn behoorlijk weergegeven. De uitleg van de evolutieleer en hoe die is gegroeid, is goed vereenvoudigd en voor een breed publiek toegankelijk. Natuurlijk zijn er interpretaties over wat Darwin en zijn omgeving feitelijk deden en vooral dachten, maar dat komt het boek alleen maar ten goede. De controverses tussen voor- en tegenstanders worden ook helder gemaakt.

Over Charles Darwin

Charles Robert Darwin (Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar geldt tegenwoordig in de wetenschap als onomstreden.

Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de opvattingen van de toen in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap trachtte te verenigen. Ten gevolge van de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen zowel aan deze gangbare ideeën over soortvorming als aan zijn persoonlijke geloof.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle…Lees verder op Wikipedia