Boek
Nederlands

De Veleda-erfenis

Chris Houtman (auteur)
Elfleda moet een bijzonder besluit nemen om te voorkomen dat zieneres Veleda ter dood wordt gebracht na de mislukte Bataafse opstand in Rome.
Titel
De Veleda-erfenis
Auteur
Chris Houtman 1955-
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Xander, 2021
480 p.
ISBN
9789401613781 (paperback)

Besprekingen

Laatste deel van de trilogie, na 'De Veleda-voorspelling'* en de Veleda-vloek'**, waarin Houtman (1955) het verhaal voortzet van de Friese priesteres Elfleda die in de eerste eeuw na Chr. namens haar stam als gijzelaar wordt uitgezonden naar het Hof van de corrupte Keizer Nero in Rome. De beroemde wetenschapper Plinius de Oudere vertrouwt de situatie niet en neemt Elfleda in bescherming. Het verhaal speelt zich af tegen de belangrijkste historische gebeurtenissen van die tijd: het regime van keizer Nero, zijn afzetting en finaal zelfmoord, de opstand van Boudicca, de burgeroorlog in het Romeinse Rijk en tot slot de door de Germaanse zieneres Veleda geïnspireerde Bataafse opstand tegen Rome. Deze opstand mislukt en Plinius wordt als vredesonderhandelaar ingeschakeld. Veleda lijkt de situatie met haar leven te gaan bekopen doch dan neemt Elfleda een bijzonder besluit (geen ‘spoiler). Kan ze het leven van Veleda redden? De lezer wordt permanent op het verkeerde been gezet door de snelle …Lees verder

Over Chris Houtman

Chris Houtman (Den Haag, 1955) is een Nederlandse schrijver en regisseur.

Carrière

Chris Houtman verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam, waar hij deel ging uitmaken van het Lage Landen Cabaret dat in 1977 het Cameretten-cabaretfestival won.

In de periode 1980-1985 was hij als staflid werkzaam bij theater De Engelenbak in Amsterdam en organiseerde daar het wekelijks programma “De Open Bak”. In 1985 had hij de artistieke leiding over het Brederode Festival, een massaal levende geschiedenis event waaraan werd meegewerkt door 600 acteurs. Daarna werkte hij enkele jaren voor de KRO Radio en Televisie, alwaar hij programma’s maakte als “Het Egmond Complex”, “Lekker Weg”, “Cijfers en Letters”, “Applaus”.

Vervolgens stapte hij over naar IDTV, waar hij als scenarioschrijver/regisseur verantwoordelijk was voor spraakmakende BNN programma’s als “Finals” en “Cut!”.

Bij IDTV heef…Lees verder op Wikipedia