Boek
Nederlands

De wonderbaarlijke legende van de heilige Nicolaas

Corinne Albaut (auteur), Olivier Latyk (illustrator), Sylvie Pierre (auteur)

De wonderbaarlijke legende van de heilige Nicolaas

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Informatie over de herkomst van de heilige St. Nicolaas en zijn knecht, aangevuld met allerlei korte legendes rondom zijn leven. Met enige recepten en paginagrote kleurentekeningen. Vanaf ca. 7 t/m 10 jaar.
Titel
De wonderbaarlijke legende van de heilige Nicolaas / Corinne Albaut en Sylvie Pierre ; ill. Olivier Latyk
Auteur
Corinne Albaut Sylvie Pierre
Illustrator
Olivier Latyk
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2004
45 p. : ill.
Aantekening
Vert. uit het Frans
ISBN
90-5461-371-8

Besprekingen

De heilige Nicolaas is aan het eind van het jaar een bekend begrip, maar meer dan dat het een kindervriend is die cadeautjes brengt weten veel kinderen meestal niet. In dit boek wordt achtergrondinformatie gegeven over de legende van de heilige Nicolaas. Diverse verhalen rondom hem worden heel kort verteld, waardoor duidelijk wordt waarom Nicolaas beschermheilige is van veel beroepsgroepen. Ook wordt onder meer aangegeven wanneer en waar hij geleefd heeft en hoe hij aan zijn knecht is gekomen. Elke legende begint op een nieuwe bladzijde en lijkt qua vormgeving op een gedicht, maar is dat qua taal niet. Ook zijn ze niet altijd even prettig (voor)leesbaar en inhoudelijk hadden zij wel wat meer uitgewerkt kunnen worden. Elke legende wordt vergezeld van een paginagrote illustratie met soms houterig personen, die nauw aansluit bij het verhaal, maar daar niet een extra dimensie aan geeft. Aan het slot van het boek staan nog twee recepten voor peperkoek en ‘ezelkeutels’. Ondanks het bovensta…Lees verder

De wonderbaarlijke legende van de Heilige Nicolaas

Nicolaas werd in 270 na C. in Turkije geboren. Hij leefde zeer eenvoudig en werd er bisschop van Myra. Hij leefde in dienst van de armen en stierf op 6 december 329. Pas in de middeleeuwen wordt er voor het eerst over Nicolaas geschreven door de dominicaner monnik Jacques de Voragine. Er doen heel wat verhalen de ronde over Sinterklaas. Wil je meer weten over het leven van Nicolaas, die Sinterklaas werd en zijn knecht Zwarte Piet, en vooral waarom hij de patroonheilige is van de brandweermannen, apothekers, zeelieden, gevangenen en reizigers? Lees dan de legendes die samengevat zijn in zeer korte teksten vergezeld van een illustratie. Tal van wonderen worden aan de heilige Nicolaas toegeschreven, maar de hele reeks die je hier vindt, is toch wat veel van het goede. De begeleidende tekeningen zijn houterig, eigenlijk ronduit lelijk. Je vraagt je af wie deze uitgave zal interesseren. Achteraan staan er nog twee recepten van sinterklaasspecialiteiten.