Boek
Nederlands
Een jonge vrouw besluit de kerstdagen van 1936 door te brengen op het familielandgoed in Schotland en verheugt zich erop haar tweelingbroer weer te zien; voor het eerst in zestien jaar is het meer weer bevroren.
Titel
Het huis aan het meer
Auteur
Elizabeth Edmondson
Vertaler
Fanneke Cnossen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The frozen lake
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2009
432 p.
ISBN
9789022552414 (paperback)

Besprekingen

1936. De Richardsons en de Grindleys zijn twee geldadelfamilies die dichtbij een meer wonen in het Lake District in Engeland. De winter is er streng en de meren zijn bevroren. De volwassen kinderen begeven zich voor het kerstfeest dan ook naar het water om te gaan schaatsen. Al snel wordt duidelijk dat de familiegeheimen iets met dat schaatsen te maken hebben.

In de eerste hoofdstukken van Het huis aan het meer stelt Elizabeth Edmondson de families voor. De auteur maakt het de lezer hier niet gemakkelijk om iedereen uit elkaar te houden. Het is ook aangewezen om het kleine berichtje vóór de inleiding en de inleiding zelf tijdens het lezen in gedachten te blijven houden. Uit het verhaal blijkt dat de 'grootmama', die bij iedereen angst opwekt, als een spin in het middelpunt van de intriges zit. De rook rond de geheimen trekt pas op rond pagina 400. Wat daarvoor komt, is één lange rond-de-pot-draaierij die noch spannend noch romantisch is. Dertig bladzijden na de onthuli…Lees verder
Als het grote meer gaat bevriezen, komen de afstammelingen van de families Richardson en Grindley naar huis om te schaatsen. De familieleden hebben hun geheimen, zorgen en dromen, maar zijn vast van plan om te genieten van deze bijzondere omstandigheden. Het blijkt echter dat grote geheimen de familiebijeenkomst in het water gooien. Deze roman gaat over twee welgestelde families waarbij stand en etiquette belangrijker zijn dan mededogen en waarheid. Het duurt lang voor de leden van de families zijn voorgesteld, en dan is het lastig om te onthouden wie wie is. Een stamboom zou gemakkelijk zijn geweest. Tegen de tijd dat de lezer iedereen kent, raakt het verhaal in een stroomversnelling. Maar dan is het boek al driekwart uit. Het einde is spannend, maar ook onbevredigend. Een op zich boeiende familieroman die veel korter had gekund. Paperback, vrij kleine druk.