Boek
Nederlands

Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie

Ellen Deckwitz (auteur)
+1
Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie
×
Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie

Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie

Hoe kan poëzie helpen om jezelf te begrijpen? En hoe vind ik poëzie die mij aanspreekt? Ellen Deckwitz (1982) vertelt rond ruim twintig thema's van alles over poëzie, met name hoe je daarmee om kunt gaan. Met grafische zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Poëzie
Titel
Dit gaat niet over grasmaaien : hoe lees je poëzie
Auteur
Ellen Deckwitz
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
140 p. : ill.
ISBN
9789083095318 (paperback)

Besprekingen

Ellen Deckwitz (1982) schreef dit boekje over manieren waarop je met poëzie om kunt gaan voor pubers en jongvolwassenen, maar het is ook boeiend voor ouderen. In 21 korte stukjes, die deels eerder als columns zijn gepubliceerd, behandelt ze evenzoveel perspectieven en doet dat instructief en vermakelijk. Elk stukje begint met een relevant gedicht en een grafische zwart-wittekening van Jenna Arts, die complimenten verdient voor haar heldere lijnvoering en suggestieve kracht! De tekstblokjes in een grotere letter, die herhalen wat al net is gezegd, kunnen als storend worden ervaren. Deckwitz, zelf dichter, heeft het o.m. over vooroordelen over poëzie, mogelijke invloeden ervan, leesdoelen, instapoetry, het belang van persoonlijke keuzes. Ze citeert royaal uit het werk van collega’s van vroeger en nu, zoals Hendrik de Vries, Sylvia Plath, Rumi en Mustafa Stitou, en aarzelt niet een zwak vers van zichzelf door de mangel te halen. Telkens stemmen uitspraken tot nadenken: 'Mijn lievelingsge…Lees verder

Over Ellen Deckwitz

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Ellen Deckwitz (Deventer, 20 mei 1982) is een Nederlandse dichteres, schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen.

Leven en werk

Deckwitz groeide op in Borne. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ze studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, Poetry International en in De Wereld Draait Door. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de band A…Lees verder op Wikipedia