Boek
Nederlands

De ijsmakers : roman

+1
De ijsmakers : roman
×
De ijsmakers : roman De ijsmakers : roman

De ijsmakers : roman

Genre:
Titel
De ijsmakers : roman
Auteur
Ernest Van der Kwast
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
303 p.
ISBN
9789023486381 (paperback)

Besprekingen

Een Italiaan in Nederland

De Nederlandse auteur Ernest van der Kwast verweeft in zijn nieuwe roman De ijsmakers poëzie en Italiaanse gelati. Het resultaat bekoort maar overtuigt niet echt.

Ernest van der Kwast (34) was er altijd eentje van geintje hier, geintje daar. Hilarisch was zijn succesroman Mama Tandoori (2010), waarin een hysterische moeder haar kinderen met een deegroller te lijf gaat. Als Yusef el Halal schreef Van der Kwast columns voor De Standaard en publiceerde hij als schalkse daad een jolige, veelgeprezen roman.

Ondertussen verscheen afgelopen jaar een prentenboek, De familie Lazuriet (het laatste dat Sieb Posthuma zou illustreren). Van der Kwast is van alle markten thuis, is niet voor één gat te vangen. Hij is een brok vrolijke energie.

Toch is zijn basisthema uiterst serieus. Het lijkt erg op dat van Jhumpa Lahiri en Hari Kunzru: de loden last van je afkomst en de schuld die eruit voortvloeit wanneer je je daaraan onttrekt. Met zijn vijfde boek is Van der Kwast dat thema nog dichter en vooral serieuzer genaderd. Zijn toon is ondanks de ouderwetse uitvergrotingen melancholisch. Als van gemiste kansen, een kooi waarin geleefd is.

V…Lees verder

De poëzie van ijs

Ernest van der Kwast, de auteur van het lachtranen verwekkendeMama Tandoori, keert terug met een roman over drie generaties Italiaanse ijsmakers: een ideaal verjaardagscadeau. Mark Cloostermans

Ik verwachtte datDe ijsmakers een soortHet parfum zou zijn. Patrick Süskind leidde met zijn best- en everseller generaties lezers binnen in de wereld van de parfumerie (en leerde ons het adjectief 'olfactorisch'). Dat klopt echter slechts ten dele. De in India geboren Nederlandse schrijver Ernest van der Kwast heeft zich zonder twijfel goed gedocumenteerd voorDe ijsmakers, zijn eerste roman sinds zijn doorbraak metMama Tandoori, en de roman bevat weetjes over de eerste roomijsmiljonair of over de Syrische uitvinder van het ijshoorntje, maar bij nadere beschouwing is zijn speelveld groter dan alleen maar depetite histoire van het roomijs.

Van der Kwast voert ons niet alleen binnen in een nieuwe wereld, maar schrijft over de ervaring van het nieuwe in de brede zin. Al vroeg in de roman, als grootvader Giuseppe aan het eind van de negentiende eeuw bevroren sneeuw gaat 'oogsten', sneeuw die per trein naar Wenen wordt vervoerd om daar te worden verwerkt tot ijs, schrijft Van der K…Lees verder

Een aloude ijssalon op de Oude Binnenweg in Rotterdam (en wat een goeie!): Venezia. Een Italiaanse familie – ijsmakers tot in het voorgeslacht – baat deze zaak uit. Het vak gaat over van vader op zoon. In de winter, wanneer de ijssalon gesloten is (‘Tot ziens in maart !’), verblijft de familie in de bergen van Noord-Italië. Over deze familie heeft Van der Kwast een mooie roman geschreven. Het is een familiegeschiedenis. De oudste zoon breekt met de ambachtelijke familietraditie, laat het ijs liggen en gaat in de poëzie. Als latere directeur van het World Poetry Festival reist hij over de wereld, terwijl de zomers aan de jongere broer voorbijgaan. Hij tobt zich af in de zaak. Familiale verhoudingen, ambachtelijkheid, het voortbrengen van nageslacht, het voorgeslacht (waar het boek mee eindigt) en liefde staan centraal, maar tegelijk is er veel anekdotiek over consumptie-ijs, een geschiedenis ervan, een glansrol voor sneeuw en een ode aan de poëzie. De smaak van ijs wordt wellustig, haa…Lees verder

Over Ernest Van der Kwast

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ernest Roelof Arend van der Kwast (Bombay, India, 1 januari 1981) is een Nederlands auteur. Zijn werk kenmerkt zich door humoristisch getint proza en handelt thematisch over identiteitsverlies. Hij brak in 2010 door met zijn roman Mama Tandoori.

Biografie

Van der Kwast debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Van der Kwast was ook verantwoordelijk voor de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken (2003), die hij onder het pseudoniem Yusef el Halal publiceerde met een groep collega-schrijvers (onder wie Steven Verhelst, Ronald Giphart, Ingmar Heytze en Jacob van Duijn). Zijn tweede volledige roman, Stand-in, verscheen in 2007. Het boek werd destijds echter gepresenteerd als geschreven door de acteur Sieger Sloot. Een jaar later meldde Van der Kwast dat hij de auteur was. Hij had de roman opzettelijk geschreven in de stijl van Arnon Grunberg in de…Lees verder op Wikipedia