Boek
Nederlands

De brandweer : beeldwoordenboek

Géraldine Cosneau (illustrator), Guénolée André (auteur)
+1
De brandweer : beeldwoordenboek
×
De brandweer : beeldwoordenboek De brandweer : beeldwoordenboek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wat doet de brandweer allemaal en welke spullen hebben ze daarbij nodig? Kun je de helm vinden? En hoeveel brandweerslangen tel je aan de muur? Vierkant dunkartonnen aanwijsprentenboek met kleurrijke illustraties en zoekvragen. Met flapjes en draaischijven. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Brandweer
Titel
De brandweer : beeldwoordenboek
Illustrator
Géraldine Cosneau
Auteur
Guénolée André
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les pompiers
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
[16] p. : ill.
ISBN
9789462911567 (hardback)

Besprekingen

Wat doet de brandweer allemaal? Brand blussen natuurlijk, maar ook vermiste personen zoeken, bijvoorbeeld onder de sneeuw, en hulp bieden bij overstromingen. Wat dragen de brandweermannen en hoe gaan ze te werk? Afwisselend op de linker- of rechterbladzijde van dit 'beeldwoordenboek' staat informatie over wat de brandweer gebruikt en hoe ze te werk gaan. Door middel van een draaischijf worden vragen gesteld. Het antwoord vind je op dezelfde bladzijde, achter een flap; de antwoorden draaien mee met de vragen. De vragen kloppen niet altijd ('Waarom zit de kat in de boom?', terwijl hij nog op de grond is) en hebben vaak niets met de brandweer te maken (plaatsbepaling of kleuren benoemen). Bovendien hebben ze het over een brandweer als bij een ongeluk een ambulance wordt bedoeld. De illustraties zijn kleurrijk en hebben een vriendelijke, wat ouderwetse uitstraling maar zijn vrij standaard. In dezelfde uitvoering verscheen ook 'De boerderij'*. Vanaf ca. 4 jaar.

De brandweer

De brandweer wordt een ‘beeldwoordenboek’ genoemd. Beelden bevat het genoeg, woorden wel erg weinig voor een woordenboek. Op zeven dubbele pagina’s komt de kijker/lezer een en ander te weten over de verschillende opdrachten van de brandweer. Het begint met een oproep om een brand te blussen, waarna de brandweerwagen uitrukt en de mannen een brandend huis blussen. Het vierde tafereel laat zien wat er gebeurt bij een bosbrand en het vijfde bij een lawine. De twee laatste scènes illustreren de interventie bij een ongeval en bij een overstroming.

Rechts of links is een scène afgebeeld waarop je de brandweer in actie ziet, de tegenoverliggende pagina bevat enkele kleinere prentjes met de benaming eronder. Een minpunt is dat enkele daarvan niets met de brandweer te maken hebben, zoals ‘de kat’ of ‘de hond’. Sommige zijn dan weer zo specifiek dat je je kunt afvragen of ze in zo’n woordenboek voor heel jonge kinderen thuishoren, zoals ‘brandweerpaal’.

De meeste pagina…Lees verder