Boek
Nederlands

Alle gedichten tot gisteren

Gerrit Komrij (auteur)

Alle gedichten tot gisteren

Bundeling van het dichtwerk van de Nederlandse letterkundige (1944- ) tot 1990.
Extra onderwerp
Nederlandse poëzie, poëzie
Titel
Alle gedichten tot gisteren
Auteur
Gerrit Komrij
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1999
494 p.
ISBN
90-295-2532-0

Besprekingen

Verzameld dichtwerk van de Nederlandse letterkundige (1944). Hardcover gebonden was de mooie eerste druk, die verscheen bij de toekenning van de P.C. Hooftprijs aan de dichter en die door subsidie van de P.C. Hoofst-stichting goedkoop gehouden kon worden. De oplage was echter beperkt. Daarna verscheen een ingenaaide editie die ook al gauw was uitverkocht. Deze derde druk heeft een slappe kaft en is gelijmd. Mooi romig papier had de eerste, voor deze heel goedkope derde koos men goedkoop gebleekt papier. De inhoud echter bestaat onveranderd uit alle gedichten die tot 1990 regulier of bibliofiel verschenen zijn. Dat geeft aanleiding tot het enige kritiekpunt. De titel is door het verloop van de tijd, en door de opmerkelijke serie sonnetten bij deze tijd, die dit jaar in het Algemeen Dagblad verscheen, bedrieglijk geworden. Dat neemt niet weg dat het goed is dat van deze curieuze, vakkundige eenling in de letteren alle gedichten tot eergisteren opnieuw beschikbaar zijn.

Over Gerrit Komrij

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter en kenner van de Nederlandse poëzie, schrijver, feuilletonist vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. In 1993 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist.

Na in Winterswijk het gymnasium te hebben afgerond trok Komrij in 1963 naar Amsterdam. Een studie Nederlands brak hij na een half jaar af. Vanaf 1967 werkte hij als vertaler. In 1968 verscheen zijn debuut als dichter, waarna een stroom vertalingen, essays, recensies en gedichten het licht zag. In 1984 emigreerde Komrij met zijn partner Charles Hofman naar Portugal.

De aard van Komrijs poëzie is een autonoom taalspel dat vrij is van mimetische aspiraties, gevoelsuitdrukking, didactiek en metafysica. In zijn poëtica staat vrijheid voorop. Lees verder op Wikipedia