Boek
Nederlands

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

Gerrit Komrij (samensteller)
+1
De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten
×
De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

Bloemlezing uit de Nederlandstalige kinderpoe͏̈zie van de middeleeuwen tot nu, aangevuld met liedjes, aftelversjes, bakerrijmen en gedichten van kinderen zelf.
Titel
De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten
Samensteller
Gerrit Komrij
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Gerrit Komrij's De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2007
1039 p.
ISBN
9789044610574 (gebonden)

Besprekingen

In zijn serie 'duizend en enige gedichten' heeft Gerrit Komrij, na de poëzie voor volwassenen uit de twaalfde tot met de twintigste eeuw in verschillende delen, nu een keuze gemaakt uit de Nederlandse kinderpoëzie. In deze uitgave van 1000 pagina's staan ze allemaal: van 'Het waren twee koningskinderen' tot de Superguppie-gedichten van Edward van de Vendel met daar tussen uiteraard klassiekers van Hieronijmus van Alphen, Paul van Ostaijen en Annie M. G. Schmidt. Het aardige van deze bloemlezing is dat hij niet alleen teksten bevat die echt als kinderpoëzie geschreven zijn maar ook bakerrijmen, kinderliedjes, poëzie-albumversjes, speelrijmen en aftelversjes zoals: 'Eigen schuld/Dikke bult' of 'Hoef je niet te weten/Tien pond scheten'. Deze staan verspreid in vier afleveringen door de bundel heen. Daarnaast zijn ook gedichten van kinderen opgenomen. Daarmee biedt deze nieuwe 'Dikke Komrij' een schat aan moois, liefs, grappigs en treurigs. Aangezien de eigentijdse poëzie in de minderheid…Lees verder

Over Gerrit Komrij

Gerrit Jan Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944 – Amsterdam, 5 juli 2012) was een Nederlands dichter en kenner van de Nederlandse poëzie, schrijver, feuilletonist vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. In 1993 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Komrij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik en was een gevreesd polemist.

Na in Winterswijk het gymnasium te hebben afgerond trok Komrij in 1963 naar Amsterdam. Een studie Nederlands brak hij na een half jaar af. Vanaf 1967 werkte hij als vertaler. In 1968 verscheen zijn debuut als dichter, waarna een stroom vertalingen, essays, recensies en gedichten het licht zag. In 1984 emigreerde Komrij met zijn partner Charles Hofman naar Portugal.

De aard van Komrijs poëzie is een autonoom taalspel dat vrij is van mimetische aspiraties, gevoelsuitdrukking, didactiek en metafysica. In zijn poëtica staat vrijheid voorop. Lees verder op Wikipedia