Boek
Nederlands

De kampschilders

Jan Brokken (auteur)
+1
De kampschilders
×
De kampschilders De kampschilders

De kampschilders

Genre:
Geschiedenis van de schilders Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp op Celebes belandden.
Titel
De kampschilders
Auteur
Jan Brokken
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
318 p. : ill.
ISBN
9789045045924 (hardback)

Besprekingen

Littekens op de rug

Jan Brokken krijgt een steeds scherper beeld van hoe het leven van zijn ouders en broers in de jappenkampen moet zijn geweest. Dat levert wederom een indrukwekkend boek op.

Het zou zijn laatste boek worden. Dat vertelde Jan Brokken in de Volkskrant na de publicatie van De tuinen van Buitenzorg, twee jaar geleden. Daarna zou hij doodgaan. Om die reden schoof hij dat boek, waarvan de brieven van zijn moeder aan haar zus de kern zouden vormen, almaar voor zich uit. Hij schreef het boek toch. Hij hoorde het muziekstuk De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky, dat hem onherroepelijk voerde naar de jonge jaren van zijn moeder. Zijn boek werd een zoektocht naar de vrouw die zijn moeder was geweest voor zij hem, de jongste van haar drie zoons, in 1949 kreeg.

Vanaf 1935 woonden Brokkens ouders op Celebes, in het toenmalige Nederlands-Indië. Zij waren er gelukkig. Hij, Han, was een zendeling, behalve dominee ook een onderzoeker van de islam; zij, Olga, een levenslustige jonge vrouw, die piano speelde, paardreed en de lokale talen bestudeerde. In 1942 spatte hun droom uiteen.

Beiden brachten de jaren van Japanse bezetting tot de bevrijdin…Lees verder

In ‘De Kampschilders’ vertelt Jan Brokken het verhaal van de schilders Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp op Celebes terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Hij schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In literaire stijl geschreven en met name geschikt voor een geoefend lezerspubliek. Jan Brokken (Leiden, 1949) is een bekende Nederlandse schrijver, kunstenaar en journalist. Hij schreef meer dan dertig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Antsiferov Prize, de ICODO-prijs en de Premio letterario Giuseppe Acerbi.

Over Jan Brokken

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Brokken (Leiden, 10 juni 1949) is een Nederlandse schrijver. Hij won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de ICODO-prijs.

Levensloop

Brokken werd op 10 juni 1949 in het Diaconessenhuis van Leiden geboren, niet zo lang na de terugkeer van zijn ouders uit Nederlands-Indië. Zijn vader, theoloog, had op Celebes en Salayer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar islamitische bewegingen. "Mijn nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen heb ik onmiskenbaar van mijn vader," zei Brokken in een interview, "mijn reislust en de behoefte om mijn indrukken op papier te zetten van mijn moeder." Met zijn kennis van de islam kon vader Brokken in het Nederland van de jaren vijftig weinig aan. Hij werd predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Jeugd

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van zijn romans De provincie, M…Lees verder op Wikipedia