Strip
Nederlands

Er wonen nog mensen : tekenen van leven in Doel

Jeroen Janssen (auteur)

Er wonen nog mensen : tekenen van leven in Doel

Het dorp Doel in Oost-Vlaanderen, dat moest verdwijnen in het kader van de uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen, en zijn bewoners in beeld gebracht met paginagrote tekeningen voorzien van korte interviews.
Onderwerp
Doel (Beveren)
Titel
Er wonen nog mensen : tekenen van leven in Doel
Auteur
Jeroen Janssen 1963-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Leuven]: Oogachtend, 2018
205 p. : ill.
ISBN
9789492672087 (hardback)

Besprekingen

Een meer dan tweehonderd pagina’s tellende ode aan het dorp Doel in Oost-Vlaanderen (België), dat moest verdwijnen in het kader van de uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen en een ode aan de weinige bewoners die er in 2017 nog wonen (ongeveer twintig). De voormalig dorpstekenaar/grafisch journalist Jeroen Janssen (1963) heeft dit boek samengesteld met paginagrote kleurentekeningen van de huizen/straten en omgeving van het dorp en korte interviews waarbij ook de bewoners in tekst en tekening geportretteerd zijn. Het is een eerbetoon geworden aan een groep sterke persoonlijkheden die zich niet willen neerleggen bij de economische en politieke beslissingen die er genomen zijn. De lezer krijgt een indringend beeld voorgeschoteld van wat er zich sinds de jaren zestig heeft afgespeeld in en rondom Doel, al bladerend door de tekeningen en kennis nemend van de korte teksten. De uitgave is van belang als historisch beeld van dit kleine dorp dat zolang strijdbaar is gebleven. Het kleur…Lees verder

Over Jeroen Janssen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door L. Janssen

Jeroen Janssen (Gent, 18 oktober 1963) is een Belgisch stripauteur.

Levensloop

Janssen studeerde vrije grafiek aan Sint-Lucas in Gent. Vervolgens was hij tussen 1990 en 1994 leraar in een kunstschool in Rwanda waar hij zijn eerste stripverhalen tekende. In 1997 debuteerde hij met Muzungu - Sluipend gif. Hiervoor won hij in 1998 een prijs op het stripfestival Stripdagen Haarlem.

Scenarist Pieter van Oudheusden was een van de juryleden op dat stripfestival. Vervolgens maakten Van Oudheusden en Janssen nog enkele one-shots. In 2013 maakte hij een graphic novel over het dorp Doel.

In 2018 won Janssen de Bronzen Adhemar.

Janssen is geen fulltime-tekenaar, maar is anno 2018 bibliotheekbediende. Daarvoor oefende hij diverse andere jobs uit.

Bibliografie