Boek
Nederlands

Kan Dr. Proktor kerstmis redden?

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (illustrator), Femke Muller (vertaler)
De gemene warenhuiseigenaar Thrane heeft het kerstfeest gekocht. Wie kerst wil vieren, moet voor heel veel geld cadeaus kopen in een van zijn winkels. Dr. Proktor, Lise en Bulle zijn geschokt en zetten alles op alles om het kerstfeest te redden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Kan Dr. Proktor kerstmis redden?
Auteur
Jo Nesbø
Illustrator
Georgien Overwater
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Kan doktor Proktor redde Jula?
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2018
338 p. : ill.
ISBN
9789047709961 (hardback)

Besprekingen

De gemene, wrede warenhuiseigenaar Thrane heeft het kerstfeest gekocht. Wie kerst wil vieren, moet voor minstens tienduizend kronen aan cadeaus kopen in één van zijn winkels. Doctor Proktor en zijn buurtkinderen Lise en Bulle zijn geschokt door dit nieuws. De drie zijn vastbesloten om het kerstfeest te redden, zodat iedereen - rijk én arm - weer kerst kan vieren. Gewapend met de uitvindingen van doctor Proktor gaan ze de strijd aan. Een grappig, origineel verhaal over een kerstfeest-redddingsactie. De achterliggende boodschap is dat het kerstfeest vooral om familie en gezelligheid draait en niet om de vele, steeds duurdere cadeaus. Het taalgebruik is eigentijds en toegankelijk. Het verhaal is vlot geschreven. De lezer hoeft zich geen moment te vervelen en rolt van de ene in de andere hilarische gebeurtenis. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met vrolijke kleurentekeningen. Er zijn een aantal grote illustraties die een á twee pagina’s beslaan, maar we zien vooral veel kleine, geestige…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties