Boek
Nederlands

De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV

+1
De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV
×
De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV

De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV

Titel
De zonnekoning : glorie & schaduw van Lodewijk XIV
Auteur
Johan Op de Beeck
Taal
Nederlands
Parallelle titel
De zonnekoning
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2018
735 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789492626172 (hardback)

Besprekingen

Het aantal biografieën over Lodewijk XIV (1638-1715) is, net als over Napoleon, intussen niet meer te tellen, maar de Belgische journalist en schrijver Op de Beeck schreef over beide mannen toch weer een aantal lijvige boeken. Lodewijk wist niet alleen van Frankrijk vanaf 1660 het centrum van Europa te maken op het gebied van politiek, cultuur en economie, hij bouwde ook het grootste paleis van zijn tijd, voerde constant oorlog en had een hele rij maîtresses en kinderen. Het is allemaal bekend en toch weet Op de Beeck het legendarische leven van de Zonnekoning in al zijn pracht en praal, maar ook in zijn tragiek en doem meeslepend neer te zetten. Van de periode van zijn grootste glorie (1660-1690) tot aan de bleke zon die nog scheen bij zijn (niet betreurde) dood in 1715. Met talrijke illustraties in zwart-wit, achter in het boek een katern kleurenafbeeldingen, eindnoten, een literatuurlijst en register.

Over Johan Op de Beeck

Johan Op de Beeck (Duffel, 15 maart 1957) is een Belgische auteur en voormalig journalist en nieuwspresentator.

Levensloop

Hij is de zoon van Ward Op de Beeck, voormalig journalist voor de (toenmalige) BRT-nieuwsdienst. Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1980 begon hij zijn loopbaan als journalist bij de redactie van de BRT, waar hij presentator was van Het Journaal. Hij verliet de BRT in 1990, richtte zijn eigen mediabedrijf op en werd in 1993 de eerste hoofdredacteur van TV Limburg.

Vanaf 1996 leidde Op de Beeck de redactie van de internationale nieuwszender Euronews, gevestigd in Lyon. Hier nam hij ontslag om aan de slag te gaan bij het European Journalism Centre (EJC) te Maastricht. In 1999 startte hij mee Kanaal Z op en werd er in maart 2002 hoofdredacteur en directeur informatie. Van 2003 tot 2005 was Op de Beeck netmanager van Canvas en Ketnet bij de VRT. Ver…Lees verder op Wikipedia