Boek
Nederlands

Morgen toen de oorlog begon

John Marsden (auteur)
+1
Morgen toen de oorlog begon
×
Morgen toen de oorlog begon Morgen toen de oorlog begon

Morgen toen de oorlog begon

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Zeven jongeren ontdekken na hun kampeervakantie in Australie͏̈ dat er in hun land een oorlog is uitgebroken; samen proberen ze te overleven en terug te vechten.
Titel
Morgen toen de oorlog begon
Auteur
John Marsden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tomorrow, when the war began
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2005
336 p.
ISBN
90-257-3135-X

Besprekingen

Dit eerste deel van de zevendelige serie 'Morgen toen de oorlog begon' verscheen in 1993. Achttien jaar en vele bekroningen, herdrukken en een verfilming later, heeft de reeks nog niets aan spanning ingeboet. Wat begon als een avontuurlijke tocht van zeven, later acht vrienden in de woestenij rond de Cobbler’s Bay in Australië, eindigt in een nachtmerrie. Tijdens de afwezigheid van de tieners bezette een onbekende vijand hun woonplaats, Wirrawee. De huizen werden geplunderd en hun ouders worden gevangengehouden. De zeven (acht) starten een guerrillaoorlog en moeten daarbij hun grenzen voortdurend verleggen.
Ik-persoon Ellen wordt tot schrijver benoemd. Zij geeft een nauwkeurig, gedetailleerd verslag van de gevaarlijke en angstaanjagende acties. 'Zo vertellen we onszelf dat we iets betekenen, dat we belangrijk zijn. Dat het heeft uitgemaakt, wat we gedaan hebben', motiveert ze haar verhaal.
Door de snelle opvolging van gebeurtenissen is de spanning te snijden. Maar Ellen br…Lees verder
Zeven Australische jongeren gaan met elkaar kamperen. Dat doen ze op een afgelegen plek in de wildernis, die 'De Hel' heet. Als de luie, heerlijke vakantie is afgelopen, gaan ze terug naar huis. Al snel wordt duidelijk dat tijdens hun afwezigheid oorlog in hun land is uitgebroken. De eerste reactie bestaat uit grote angst en verwarring. De ontreddering maakt langzaam plaats voor georganiseerde actie. Ze proberen te overleven en tegelijkertijd de vijand te ondermijnen. Het verhaal speelt zich af in Australië. De 'fantasieoorlog' is niet gedetailleerd uitgewerkt, maar reëel genoeg om als decor te dienen voor de groep jongeren. Ellen, de ik-figuur, vertelt het verhaal in dagboekvorm. Het boek gaat over vriendschap en liefde, de nuances van goed en kwaad. Het behandelt essentiële vragen als: hoeveel moed toon je als het er op aan komt? Een bijzonder spannend en indringend boek; het open einde is zeer passend. Vage omslagfoto in rood-zwart van drie mensen tegen een smeulende lucht en acht …Lees verder

Morgen toen de oorlog begon

Het begon allemaal toen Ellen en Carrie voorstelden te gaan wildkamperen tijdens de kerstvakantie. Samen met Homer, Fi, Lee, Robyn en Kevin vertrokken ze met de landrover van Ellens vader naar een ruig en rotsachtig gebied The Hell en Tailor's Stitch. Niemand zou op het idee komen om daar te gaan kamperen. Er zou zelfs een kluizenaar gewoond hebben, maar niemand wist er het fijne van. Het werd een echt avontuur in de woeste natuur. Iedereen was uitgelaten en opgelucht dat ze niet mee moesten met hun ouders naar de jaarmarkt. Na een weekje luieren, lachen en herinneringen ophalen was het weer tijd om huiswaarts te gaan. Eén keer waren ze 's nachts wakker geworden van formaties onverlichte vliegtuigen, die laag boven de grond vlogen en die een zekere dreiging uitstraalden. Op hun terugweg naar huis zagen ze verlaten boerderijen, zelfs in hun eigen boerderijen was er niemand. Na een zoektocht ontdekten ze dat hun ouders gegijzeld werden op het terrein van de jaarmarkt door vijandige sold…Lees verder

Over John Marsden

John Marsden (Melbourne, 27 september 1950) is een Australisch schrijver.

Biografie

Jeugd

Hij werd in 1950 geboren als derde kind van een gezin met vier kinderen. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door op het Australische platteland en verhuisde in eerste instantie naar Kyneton (Victoria) en later naar Devonport (Tasmanië). Op 10-jarige leeftijd verhuisde zijn familie naar Sydney waar hij The King's School in Parramatta doorliep. Deze school stond bekend om zijn militaire stijl van lesgeven.

Na het voltooien van deze school begon hij rechten en kunst te studeren aan de Universiteit van Sydney. Hij werkte in een mortuarium als beveiligingsmedewerker voordat hij leraar Engels werd. Hij gaf negen jaar les aan de Geelong Grammar School en werd hoofd van de vakgroep Engels op de campus Timbertop van de school.

Arrestatie

In 1982…Lees verder op Wikipedia