Boek
Nederlands

Derde schoorsteen rechts, of Hoe Sinterklaas de weg vond

Judith Eiselin (auteur), Martijn Van der Linden (illustrator)

Derde schoorsteen rechts, of Hoe Sinterklaas de weg vond

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Fik heeft grote zorgen. Op 5 december gaat hij verhuizen naar een flat. Hoe kan Sinterklaas hem nu vinden? Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Derde schoorsteen rechts, of Hoe Sinterklaas de weg vond
Auteur
Judith Eiselin
Illustrator
Martijn Van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
[48] p. : ill.
ISBN
9789045106472

Besprekingen

Fik heeft grote zorgen. Net op vijf december gaan ze verhuizen naar een flat! Hoe kan Sinterklaas hem nou vinden als hij daar woont? En hoe kan Sinterklaas aankloppen op twaalf hoog? Met zijn vriendinnetje Anna bedenkt hij een levensgevaarlijk plan om Sint de weg te wijzen naar zijn nieuwe adres. Deze prentvertelling van klein formaat geeft feilloos aan hoe jonge kinderen met heel andere dingen bezig kunnen zijn dan volwassenen (denken). Zo'n vader die niet begrijpt wat er in Fik omgaat, Fik die zijn poes Henk als persoon ziet, het is allemaal uit het leven gegrepen. Elke pagina bevat tamelijk veel tekst in korte zinnen en moderne, vrolijk gekleurde illustraties. Het zal kleuters zeker aanspreken; voor nog niet zolang lezenden die nog geloven is het ook nog leuk. De omslagillustratie maakt meteen duidelijk dat het om een sinterklaasboek gaat. Hopelijk raakt deze uitgave door het kleine formaat in de bibliotheek niet verloren! Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Derde schoorsteen rechts

Fik weet dat hij morgen gaat verhuizen, naar de hoogste flat van de stad. Straks gaat hij naar de intocht van de Sint kijken. Hij vind het fijn de Sint en zijn Pieten te zien. Fik geeft zijn verlanglijstje af aan Piet. 's Avonds bedenkt hij ineens dat de Sint niet weet waar hij morgen gaat wonen en waar hij dan de pakjes moet brengen. En zo'n hoog flatgebouw: hoe komt het paard op het dak? Geïnspireerd door zijn poes Henk die over de daken loopt en een viltstift die hij alvast in zijn schoen vond, bedenkt Fik  een plan, met halsbrekende toeren tot gevolg.
Piepklein voorleesboekje met een redelijk lang en origineel verhaal. De typische fantasie van kinderen viert hoogtij. Maar zo'n onmogelijk verhaal is weleens prettig en het is goed verteld. Ook de illustraties mogen er best zijn.