Boek
Nederlands

De bol gaat in zee

Lida Dijkstra (auteur), Ina Hallemans (illustrator)
Bup de vis is sip. Er is iets mis in zee. Lif en Jop gaan mee in de zee. Kan dat wel met de bol? AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Zee en strand
Leesniveau
AVI Start, AVI 1
Titel
De bol gaat in zee
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Ina Hallemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, © 2021
32 p. : ill.
ISBN
9789020676129 (hardback)

Besprekingen

In het derde deel van de serie ‘De bol van Lif’ gaan Lif en haar vriend Jop met de bol in zee. Lif heeft de bol zelf gebouwd, het is een supervoertuig met veel handige snufjes. Onder water zien ze allemaal bijzondere vissen en ze redden een school vissen door een aal te weg te lokken met een reep chocola. De tekst is geschreven op niveau AVI-Start, met eenlettergrepige woorden in korte zinnen - maximaal vijf woorden - die zonder hoofdletter op een nieuwe regel beginnen. Wanneer iemand iets zegt, staat zijn afbeelding voor de tekst. Door de beperking van de eenlettergrepige woorden zijn minder bekende woorden als sip, kil, rif en rap gebruikt. In de tekst en in de illustraties staan de vissennamen als rog, poon en geep. De paginagrote illustraties ondersteunen het verhaal, waardoor het verhaal ook zonder tekst te volgen is. Een leuk en mooi geïllustreerd verhaal voor beginnende lezers. Eerste leesboekje uit de serie ‘Leren lezen met Kluitman’. Eerder verschenen ‘Vuur in het bos’ (2020)…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia

Suggesties