Boek
Nederlands

Het dagboek van Zwarte Piet

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De belevenissen van Zwarte Piet in de twee weken voor 5 december.
Extra onderwerp
Feesten ; sinterklaas
Titel
Het dagboek van Zwarte Piet
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999
73 p. : ill.
ISBN
90-6565-891-2

Besprekingen

Tussen 24 november en 6 december beschrijft zwarte Piet, teneinde 'een heleboel kinderen uit hun twijfels te halen weer te laten geloven' of 'zoals Frederik van Eeden het ooit heeft gezegd: 'voor wie het geldt, zal het weten. Voor wie twijfelt geldt het niet'', zijn wederwaardigheden in warenhuizen, bij huisbezoeken en in een kindertehuis, alwaar hij door een jeugdleider met een pistool wordt bedreigd! Dit dagboek is van een treurigmakende melige ongein, gesausd met wat sex, geweld en ook nog wat anti-apartheid. Daarbij is het slecht geschreven, moeizaam te lezen en beroerd gestructureerd. Mocht het schrijvers bedoeling zijn geweest een Sinterklaas-persiflage te produceren, dan is deze opzet, vanwege bovengenoemde bezwaren en het volstrekt ontbreken van enige humor, volkomen mislukt. Vanaf ca. 9 jaar. Deze druk is voorzien van cartoonachtige zwart-wittekeningen; omslagillustratie in kleur.

Het dagboek van Zwarte Piet

Op de avond van 7 december komt de oude meester Blommink op bezoek bij Marc de Bel. Zwarte Piet heeft hem de dag ervoor zijn dagboek gegeven in de hoop dat zoveel mogelijk kinderen het zouden lezen. Het is vooral bestemd voor de kinderen die beginnen twijfelen aan het bestaan van Sint en Piet. Het dagboek begint op 24 november en vertelt over hun belevenissen tijdens hun verblijf in het warenhuis, het bezoek van schoolklasjes en een heleboel kinderen. Sint zet enkele pesterige tieners op hun plaats en ook de zusjes Kriegel komen langs. Tenslotte brengen ze stiekem een bezoek aan kindertehuis Vrij en Blij nadat ze een lange brief hebben ontvangen van de kinderen die daar verblijven en nooit speelgoed krijgen met Sinterklaas. Dit Sinterklaasboekje is een heruitgave van 'Het dagboek van Zwarte Piet' dat reeds verscheen in 1989. Bij een dergelijke titel verwacht je uiteraard allerlei geheimen te ontdekken over Sinterklaas en Zwarte Piet. Ook de inleiding waarin beschreven staat hoe dit…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties