Boek
Nederlands

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes

Maurice Leblanc (auteur), Katrien Vandenberghe (vertaler), Bart Van Loo (inleider)
De Parijse politie-inspecteur Ganimard vraagt hulp aan zijn Engelse collega Herlock Sholmes bij het opsporen van inbreker Arsène Lupin.
Titel
Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
Auteur
Maurice Leblanc
Vertaler
Katrien Vandenberghe
Inleider
Bart Van Loo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Arsène Lupin contre Herlock Sholmès
Uitgever
Koog aan de Zaan: Oevers, 2016
269 p.
ISBN
9789492068040 (paperback)

Besprekingen

Gentleman-inbreker Arsène Lupin is de Parijse inspecteur Ganimard telkens te snel af. Met de moed der wanhoop roept Ganimard de hulp in van zijn Engelse collega Herlock Sholmes. En nee, dit is geen typefout, Arthur Conan Doyle, tijdgenoot van Maurice Leblanc (1864-1941), gaf geen toestemming voor het gebruiken van zijn verzonnen karakter Sherlock Holmes. Dus probeert Ganimard met Sholmes de schijnbaar ongrijpbare Lupin te pakken te krijgen. Diamanten worden geroofd, adellijke heren vermoord, maar onoplosbare misdaden blijken een eitje voor het duo Sholmes en Ganimard. Lekker leesvoer, altijd goed. Detective in de klassieke zin van het woord. Tijdsgebonden, maar dat doet niets af aan de kwaliteit! Smullen!

Over Maurice Leblanc

Maurice Leblanc (Rouen, 11 december 1864 - Perpignan, 6 november 1941) was een Frans schrijver.

Leblanc debuteerde als schrijver in 1890. Leblanc creëerde met het personage van Arsène Lupin dat soms de Franse Sherlock Holmes wordt genoemd, hoewel Lupin duidelijk misdaden pleegt en Holmes ze oplost. Het personage van Arsène Lupin dat in 17 van zijn politieromans voorkomt, en ook in 29 novelles en 5 toneelstukken, alle geschreven tussen 1905 en 1941, wordt geacht gebaseerd te zijn op de Franse meester-inbreker Marius Jacob.

Op 17 januari 1908 werd hij benoemd tot Ridder in het Legioen van Eer. Na zijn overlijden werd hij van Perpignan terug naar Parijs gebracht en begraven in het Cimetière du Montparnasse.