Boek
Nederlands

De filotective

Stine Jensen (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
+1
De filotective
×
De filotective De filotective
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wie vermoordde Socrates? Waarom sloeg Kant een wandeling over? Via twaalf grappige en gekke verhalen maak je kennis met bekende filosofen. Maar niet alles wat je leest is waar. Bedenk zelf of iets waar is of een leugen! Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Filosofie
Extra onderwerp
Filosofie (jeugd)
Titel
De filotective
Auteur
Stine Jensen
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, © 2021
79 p. : ill.
ISBN
9789020622768 (hardback)

Besprekingen

Een bundel met informatieve verhalen over beroemde en minder bekende filosofen. Ze zijn verpakt als zogenaamde geheimen of raadsels: Wie vermoordde Socrates? Waarom sloeg Kant een wandeling over? Waar is God aan dood gegaan? Dat is een leuke en laagdrempelige vorm om kinderen iets over filosofie te vertellen. Wel leidt dit er soms toe dat de echt filosofische informatie soms wat mager blijft. Zo draait het in het portret over Mary Wollstonecraft meer om het gestolen zilver dat zij zou hebben heroverd dan om haar denkbeelden. Verder zijn de raadsels die de lezer als ‘filodective’ moet oplossen vaak te moeilijk. Er is meer achtergrondkennis voor nodig dan de tekst biedt. Dat neemt niet weg dat de teksten vlot geschreven zijn en voorzien van humoristische illustraties. Als eerste kennismaking met het fenomeen filosofie is het daarom zeker geslaagd. Met bronvermelding en inhoudsopgave. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

de filotective

Het concept van dit boek is origineel. Ik was best benieuwd toen ik er in begon te lezen. In dit boek over filosofie hoor je allerlei raadsels op te lossen en vragen te beantwoorden. Op zich begon het veelbelovend met de vraag wie Socrates vermoord heeft. Het verhaal van Socrates en de gifbeker is dan ook al erg bekend en het smeuïge weetje dat Xanthippe niet zo goed behandeld werd door haar man, maakt het allemaal wat sappiger. De beginner in filosofie leert ook wat de Socratische methode is en dat de Griekse regering daar destijds niet mee was opgezet.Daarna verliest het boek voor mij zijn kracht. In het tweede hoofdstuk over Achilles, gaat het om het raadsel wie het snelst rent. Dat heeft al veel minder met misdaad te maken. We leren hier nog wel wat een paradox is en kunnen met wat nadenken de antwoorden op de vragen (die op het einde van het korte hoofdstukje ondersteboven gedrukt zijn) verzinnen.Dat laatste is echter in veel hoofdstukken …Lees verder

Over Stine Jensen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Stine Jensen (Hillerød, 13 januari 1972) is een Deens-Nederlands filosofe en publiciste.

Leven en werk

Ze werd geboren in Denemarken, maar kwam al voor haar eerste verjaardag samen met haar ouders en tweelingzus Lotte Jensen naar Nederland omdat haar vader daar werk vond. Ze heeft nog altijd de Deense nationaliteit.

Zij studeerde literatuurwetenschappen (cum laude afgestudeerd) en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 2002 en 2007 pendelde ze tussen Amsterdam en Istanboel; ze woonde enige tijd in de Turkse metropool om te schrijven aan haar boek Turkse vlinders over interculturele liefdesrelaties. Ook was zij docente aan de Vrije Universiteit.

Jensen schreef meer boeken, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Daarnaast schrijft ze columns voor NRC Handelsblad. Ook verschenen er bijdragen van haar in diverse tijdschriften, waaronder Armada, Biografie Bulletin, en Fi…Lees verder op Wikipedia