Wanneer een zwarte vrouw rond 1874 onderdak verleent aan een onbekende jonge vrouw, verandert haar leven en dat van anderen door herinneringen die soms tegenstrijdig zijn met de werkelijkheid.
Titel
Beminde
Auteur
Toni Morrison
Vertaler
Nettie Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beloved
Editie
11
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 | Andere uitgaves
349 p.
ISBN
9789023473558 (paperback)

Besprekingen

Een vreemde, intrigerende roman. Het verhaal speelt rond 1874, met flashbacks naar gebeurtenissen tussen 1840 en 1864. Deze zijn zo kunstig in het verhaal verweven, dat men zich de overgangen van de ene naar de andere tijd nauwelijks realiseert. Het perspectief verandert: steeds andere personen treden op de voorgrond. Het is een boek dat, ook al door zijn sterke poëtische inslag, óf in een adem uitgelezen wordt, óf terzijde gelegd wordt. Door een dochter de keel af te snijden shockeert de ontsnapte slavin Sethe een slavenjager zodat hij haar en de andere kinderen vrij laat. Sethe weet echter pas echt de vrijheid te verkrijgen als haar dode dochter, die als spook terugkeert, definitief wordt verdreven doordat Sethe zich op de toekomst gaat richten in plaats van op het gewelddadige, verdrietige verleden. De schrijfster, zelf black-American, wekt niet alleen de problematiek, de gedachtewereld en de moed van de Amerikaanse negerbevolking uit de 19e eeuw tot leven, maar ook de kleine, pijn…Lees verder

Een boos sprookje in Ohio

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Aflevering 6: Beloved.

Het leed geen twijfel dat Toni Morrison op onze lijst van Great American Novels moest staan. De enige vraag was met welk boek. Lied van Solomon had ook gekund, Morrisons epische roman over een zwarte man op zoek naar een 'verborgen schat' die niet een zak goud blijkt te zijn, maar de bewustwording van zijn eigen bewogen familiegeschiedenis.

Uiteindelijk viel de keuze op haar beroemdste boek, Beminde (Beloved), dat meteen bijverschijning in 1987 werd onthaald als een roman die een deel van de Amerikaanse ziel vastlegde. Het aangrijpende verhaal van een vrouw die vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog haar onderkomen met een klopgeest moet delen, liet Amerikanen met nieuwe ogen kijken naar hun samenleving, als een huis waaruit de spoken nog steeds niet zijn verdreven.

De roman speelt zich af in 1873, acht jaar na het einde van de oorlog. Hoofdpersoon Sethe woont in het noordelijke Ohio, samen met haar enig overgebleven kind, een dochter van achttien. Op een dag verschijnt …Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia