Boek
Nederlands

Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten

Toon Tellegen (auteur)
+1
Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten
×
Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten

Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten

Bloemlezing met een door Toon Tellegen (1941) zelf gekozen selectie uit zijn gedichten.
Extra onderwerp
Gedichten, poëzie
Titel
Een van ons zal omkijken : zijn mooiste gedichten
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
312 p.
ISBN
9789021416878 (hardback)

Besprekingen

Bloemlezing van gedichten, door Tellegen zelf geselecteerd uit de dichtbundels die hij tussen 1980 en 2018 heeft gepubliceerd. Toon Tellegens poëzie lijkt licht van toon, maar is in wezen ernstig, soms opgewekt somber. In zijn eigen keuze legt hij de nadruk op de onhandige, vergeetachtige koorddanser die weet dat het leven zich vaak elders afspeelt. Er bestaat een doorwaadbare plaats in hem, maar hij beseft ook dat er om hem heen een aanzet tot een web is: de dood is niet ver weg en omsingelt hem steeds. Het is fijn om dan te bewegen, elders te zijn, in het klassieke Athene of in de literatuur. Het leven dient geleefd te worden, hoe nietig de mens ook is en hoezeer het leven een zijtak is, van de liefde en van andere gevoelens: 'want niets is zo ingewikkeld / als niet dood zijn'. Tellegens slotgedicht knipoogt naar de dood. Deze bundel is een prachtige staalkaart van zijn poëtische kracht, die meteen troost biedt. Zijn gedichten zijn even ontroerend en tijdloos als zijn beroemde dierv…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia