Boek
Nederlands

De vreemdelinge : roman

+1
De vreemdelinge : roman
×
De vreemdelinge : roman De vreemdelinge : roman

De vreemdelinge : roman

Genre:
Een boekhandelaar in ruste, vader van drie zonen en grootvader van zes kleinzonen, heeft zijn hele leven verlangd naar een (klein)dochter.
Titel
De vreemdelinge : roman / Walter Van den Broeck
Auteur
Walter van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
334 p.
ISBN
9789085426578 (paperback)

Besprekingen

Voor Bram, die de boekhandel aan zijn zoon heeft overgedaan, is literatuur een bestaanswijze (’Lezen of leven’). Lezen is zijn leven. Bram verloor zijn eerste vrouw en dochtertje in het kraambed en hertrouwde met schoonzus Lea. Zij is reislustig, zeker nu na Brams pensionering de mogelijkheden zich voordoen. Dit brengt spanningen tussen beiden teweeg. Bram en Lea hebben drie zonen en een zestal kleinzoons, Bram heeft zijn hele leven verlangd naar een (klein-)dochter. Middels een ’masterplan’ krijgt Brams kleinzoon Dries een relatie met de beeldschone Tess. De zozeer begeerde kleindochter zou nog mogelijk zijn. Maar Tess weigert het levensspel mee te spelen, ’de sterfelijkheid’ door te geven. De schijnzwangerschap van Tess en een hevig onweer geven de roman een surrealistisch einde. Thomas Hardy’s beroemde roman ’Tess of the d’Ubervilles’, Brams lievelingsroman, heeft in zijn bestaan een even grote symboolfunctie als Camus’ ‘L’etranger’ voor Tess en Dries. Voor Tess de onmenselijkheid …Lees verder

Over Walter van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia