Lecture facile
Néerlandais

De geest van meester Thijs

Henk Hokke (auteur), Wilbert Van der Steen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Op de zolder van de school klinken rare geluiden. Juf nodigt de kinderen uit om een nacht in de klas te slapen. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-M4. Vanaf ca. 9 jaar.
Niveau de lecture
AVI 3, AVI M4
Titre
De geest van meester Thijs
Auteur
Henk Hokke
Dessinateur
Wilbert Van der Steen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2006
41 p. : ill.
ISBN
90-276-6338-6 (hardback) 9789027663382 (hardback)

Commentaires

De uitgebreide 'Zoeklicht'-serie van uitgeverij Zwijsen richt zich tot kinderen van negen tot twaalf jaar die moeite hebben met lezen. Terwijl het AVI-niveau dus nog wat laag blijft, sluiten de verhalen inhoudelijk beter aan bij hun leeftijd dan de traditionele eersteleesboekjes. En dat betekent vooral: spannende lectuur. Elk pakket van de reeks profileert zich namelijk op een thema als 'detective', 'geheim' en 'spanning' op zich. Vorig jaar was 'detective' het thema (voor recensies en een breder profiel van de reeks, zie De Leeswelp 2005, p. 273). Dit jaar bevat de nieuwe collectie 12 boeken met als thema 'avontuur'. Het pakket wordt uitgesplitst over vier leestechnische niveau's: start (AVI 3), 1 ster (AVI 4), 2 sterren (AVI 5) en 3 sterren (AVI 6). Het hele 'Zoeklicht'-gamma bevat ook nog de reeksen 'Zoeklicht plus' (voor 12+, met echte puberthema's) en 'Zoeklicht dyslexie' (met speciale vormgeving voor dyslectische kinderen).
Avonturen beleef je natuurlijk niet thuis, ma…Lire la suite
Op de school van Wim en Anne klinken rare geluiden; de geluiden komen van de zolder. De juf zegt dat die geluiden van de geest van een overleden meester zijn. Ze nodigt de kinderen uit om het geheim met haar te delen en een nacht in de klas te slapen. Wim en Anne doen dat ook. Angstig ontdekken ze dat het een grap van juf is, die zelf ook bang wordt als er toch een echte inbreker blijkt te zijn. Korte zinnen in fladderzetsel maken de bladspiegel overzichtelijk. De paginagrote zwart-witte pen- en aquareltekeningen ondersteunen de korte hoofdstukken goed. Ondanks de beperkingen van AVI-M4 een spannend, grappig en boeiend verhaal in een volwaardig boek dat er aantrekkelijk uitziet met een spannende kaft. De bijgeleverde cd (ca. 85 min.) bevat een integrale weergave van het boek, voorgelezen in meeleestempo door Joep Dorren op AVI-niveau M4. Geschikt voor kinderen in de bovenbouw die moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

De geest van meester Thijs

De serie Zoeklicht is bestemd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen. De boeken zijn opgesplitst in vier leestechnische niveaus: Zoeklicht Start (AVI 3), Zoeklicht * (AVI 4), Zoeklicht ** (AVI 5) en Zoeklicht *** (AVI 6-7). In de klas van juf Mick is iedereen stil aan het werk. Plots horen ze een vreemd geluid op de zolder. Juf vertelt dat het de geest is van meester Thijs. Dat zou een zonderlinge man geweest zijn die nu blijft rondspoken in de school. Juf Mick nodigt de kinderen uit om een nachtje te blijven slapen in de klas om zo de geest te ontmoeten. 's Avonds gebeuren er allerlei mysterieuze dingen en de kinderen vinden het vreselijk spannend. De geest verschijnt echt en de kinderen houden het niet meer uit tot ... juf Mick bekent dat het een grap is en dat haar broer haar geholpen heeft. Iedereen is opgelucht maar het verhaal is nog niet gedaan! 'De geest van meester Thijs' is goed geschreven. Bij de grap van de juf heb je als volwassen lezer wel …Lire la suite