Livre
Néerlandais

Milan moet mee!

Karel Verleyen (auteur), Wilbert Van der Steen (dessinateur)
De zesde klas van een Vlaamse basissschool wordt door een Nederlandse school uitgenodigd voor een week vakantie. Alle kinderen willen graag mee, behalve Milan. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Schoolleven
Titre
Milan moet mee! / Karel Verleyen ; ill. Wilbert van der Steen
Auteur
Karel Verleyen
Dessinateur
Wilbert Van der Steen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2005
128 p. : ill.
ISBN
90-59322-37-1

Commentaires

De zesde klas van basisschool de Krekel wordt uitgenodigd door hun Nederlandse chatklas voor een weekje vakantie aan het Veerse meer. Het enthousiasme is groot, behalve bij Milan. Hij loopt balorig rond, maar wil niet zeggen waarom hij niet mee wil. Wanneer Julie ontdekt dat Milan het geld aan zijn moeder niet wil vragen, rijpt bij haar een plannetje. Met de klas wil ze een benefitshow opzetten. Alleen, Milan mag niet weten dat hij het geld zal krijgen, en, dat zorgt voor problemen.

In het verhaal staat het dagelijkse leven van een klas centraal. Thema's als vermeende rassenhaat, hangjongeren en pesten, vandalisme, verantwoordelijkheid nemen, teamgeest, maar ook fraude en zwart-witoordelen worden op enkele bladzijden samengeperst. Verleyen mengt ze vlot en vooral handig samen tot een voor zesdeklassers meeslepend verhaal. In de snelle vaart glijden vele toevalligheden moeiteloos voorbij: een net op tijd opgedoken klusjesman, een rijke vader met een lege fabriek, een uitverkoop …Lire la suite
De zesde klas van een Vlaamse basisschool wordt door een Nederlandse school uitgenodigd voor een week vakantie. Alle kinderen willen graag mee, behalve Milan, een buitenlandse jongen, die zegt dat hij geen zin heeft. Al gauw komen de andere kinderen uit de klas achter de ware reden van Milans onwil en bedenken ze een actie om hem toch mee te krijgen. Vlot geschreven, niet al te diepgravend, redelijk spannend verhaal, met hier en daar wat Vlaamse begrippen die echter niet storend zijn. Met enkele grijs ingekleurde tekeningen; kleurige omslagtekening van een gitaarspelende jongen die op een podium staat. Vanaf ca. 9 jaar.

Milan moet mee!

De klas van Milan wordt door een Nederlandse klas uitgenodigd. Alle kinderen zijn dolenthousiast en staan te springen om tijdens de vakantie een weekje aan het Veerse Meer door te brengen. Alleen Milan wil niet mee. Hij weet dat zijn moeder niet genoeg geld heeft om zoiets te betalen, naast alle ziekenhuiskosten voor zijn zieke broertje. Dat gaat hij uiteraard niet vertellen, maar zijn klasgenootjes komen er snel genoeg achter. Onder leiding van de bijdehandse Julie organiseren ze een soort talentenjacht, genaamd Idool, net zoals op televisie. Door de verkoop van kaartjes willen ze genoeg geld bijeenkrijgen om ervoor te zorgen dat Milan mee kan. Het wordt echter een beetje lastig als Milan zelf ook wil deelnemen. Het verhaal leest vlot, maar het is zo stereotiep en weinig origineel dat het al snel begint te vervelen. De personages zijn clichématig beschreven en niet uitgediept. Zelfs over Milan zijn achtergrond krijgt de lezer maar weinig informatie. Je kunt voor dit redelijk onbehouw…Lire la suite