Livre
Néerlandais

De filotective

Stine Jensen (auteur), Georgien Overwater (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Wie vermoordde Socrates? Waarom sloeg Kant een wandeling over? Via twaalf grappige en gekke verhalen maak je kennis met bekende filosofen. Maar niet alles wat je leest is waar. Bedenk zelf of iets waar is of een leugen! Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Filosofie
Extra subject
Filosofie (jeugd)
Titre
De filotective
Auteur
Stine Jensen
Dessinateur
Georgien Overwater
Langue
Néerlandais
Éditeur
Alkmaar: Kluitman, © 2021
79 p. : ill.
ISBN
9789020622768 (hardback)

Commentaires

Een bundel met informatieve verhalen over beroemde en minder bekende filosofen. Ze zijn verpakt als zogenaamde geheimen of raadsels: Wie vermoordde Socrates? Waarom sloeg Kant een wandeling over? Waar is God aan dood gegaan? Dat is een leuke en laagdrempelige vorm om kinderen iets over filosofie te vertellen. Wel leidt dit er soms toe dat de echt filosofische informatie soms wat mager blijft. Zo draait het in het portret over Mary Wollstonecraft meer om het gestolen zilver dat zij zou hebben heroverd dan om haar denkbeelden. Verder zijn de raadsels die de lezer als ‘filodective’ moet oplossen vaak te moeilijk. Er is meer achtergrondkennis voor nodig dan de tekst biedt. Dat neemt niet weg dat de teksten vlot geschreven zijn en voorzien van humoristische illustraties. Als eerste kennismaking met het fenomeen filosofie is het daarom zeker geslaagd. Met bronvermelding en inhoudsopgave. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

de filotective

Het concept van dit boek is origineel. Ik was best benieuwd toen ik er in begon te lezen. In dit boek over filosofie hoor je allerlei raadsels op te lossen en vragen te beantwoorden. Op zich begon het veelbelovend met de vraag wie Socrates vermoord heeft. Het verhaal van Socrates en de gifbeker is dan ook al erg bekend en het smeuïge weetje dat Xanthippe niet zo goed behandeld werd door haar man, maakt het allemaal wat sappiger. De beginner in filosofie leert ook wat de Socratische methode is en dat de Griekse regering daar destijds niet mee was opgezet.Daarna verliest het boek voor mij zijn kracht. In het tweede hoofdstuk over Achilles, gaat het om het raadsel wie het snelst rent. Dat heeft al veel minder met misdaad te maken. We leren hier nog wel wat een paradox is en kunnen met wat nadenken de antwoorden op de vragen (die op het einde van het korte hoofdstukje ondersteboven gedrukt zijn) verzinnen.Dat laatste is echter in veel hoofdstukken …Lire la suite